24 Nisan 2016 Pazar


                       ÇİÇEĞİMİ ÇİKOLATAMI KAPTIM GELİYORUM


       Eveeeet öncelikle herkese merhabalar. Umarım güzel bir hafta geçirmişsinizdir. Biraz arayı uzattık ayıptır söylemesi ben pek eğlendim bu hafta. Neyse uzatmadan gelelim konumuza. Nerde kalmıştıkkk heh kız istemek. Kızı bulduk, aşık olduk, aileleri tanıştırdık şimdi de istemeye gidiyoruz. İstemeye gitmeden önce nelere dikkat etmemiz gerek diyorsanız. Öncelikle giyim kuşam çok önemlidir. Bu nereye giderseniz büyük bi önem taşır ama burada normal kot pantolonumu giyiyim üstüme de bir bluz geçirdim mi tamamım diyemezsin. Anne şık bir elbise baba ise takım elbisesini giymelidir. Yani giyse iyi olur karşı tarafın gözünde kötü bir izlenim bırakmamak için.


Bu özel günden 1 2 gün önce çiçeğimizi, çikolatamızı alırız. 














 Sonra güzel bir tepside söz yüzükleri hazırlanır. Yüzüklerin içinde gelin ve damadın isimleri ve sözlendikleri tarih yazılı olmalıdır. Evet bunlar isteme gününden önce yapılacaklardı. Şimdi de gün sırasında yapılacaklara gelelim.








 Çiçekle çikolatayı kaptık, yüzükleri ve yüzük tepsisini hazırladık kızın evine geldik. Önce derin bir muhabbete girilir sonra "Allah'ın emri Peygamber'in kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz" der damadın babası ya da dedesi. Kızın ailesi razıysa kabul ederler ve yüzükleri takarlar. Yüzüklere kırmızı bir kurdela geçirilir ve ortasından makasla kesilir hayırlı uğurlu olsun denir.








Bu iş de bittikten sonra gelin kahveleri hazırlar ama burda küçük bir oyun vardır. Gelin, damadın kahvesinin içine tuz koyar, şeker yerine. Bunun anlamı eğer damat adayı tuzlu kahveyi içmezse gelinin isteklerini yapmayacağı anlamına gelir ama tükürmeden içerse ne isterse yapacağı anlamına gelir. Ayrıca bunun başka anlamları da vardır herkes kendince yorumlar aslına bakarsak. Bir diğeri ise gelin kahveyi şekerli yaparsa damadı beğendiği, yanına bir de lokum koyarsa ailesinin de beğendiği anlamına gelir ama tuzlu yaparsa damadı beğenmediği anlamına gelir. Tabi bu görücü usulu olan evliliklerde geçerlidir. Sonrasında komiklik olsun diye böyle bir gelenek devam etmiştir. İsteyen yapar, istemeyen yapmaz çok ta zorunlu bişey değildir yani. Bu akşam da böylelikle sona erer. Sıradaki önemli günde görüşmek üzere. Sevgiyle kalınnnn.

11 Nisan 2016 Pazartesi

     
                                       AŞKI BULDUYSAM DEMEK Kİ..
     
        Mutlu bir sona ulaşmak için belli adımlar vardır hayatta bazen zorluklarla mücadele edersin bazen ise her saniyesini doyasıya yaşamak istediğin, heyecanın içinde kendini kaybettiğin tatlı adımlardır bunlar. Hüp diye çıkamazsın en alt basamaktan en üstüne. Yavaş yavaştır.  Bir adımdan diğer adıma geçerken zorluğun veya güzelliğin daha da artmasıdır. Düğünlerde de öyle değil midir? Aylar daha doğrusu yıllar sürer iki insanın o yolculuktaki son adımlarına varmaları. Hadi şimdi görelim bakalım Türkler  nasıl düğün yaparlarmış.



Öncelikle işin en zor safhasını başarmak gerekir yani aşık olmak. Bunu yaptın mı zaten gerisi tıkır tıkır ilerler :) şaka yapıyorum tabiki, ama yine de en zor kısımlarından biri denebilir. Bu yolculuğa çıkmak istediğin partnerini seçmek, hayat boyu beraber olabilirim dediğin bu kişiyi bulmak ilk adımdır. Günümüzde hala görücü usulü evlilikler olsa da ben bu işin güzel yanından bahsetmek istiyorum. Yani herkesin bildiği gibi o evliliklerde bu telaşlar bu heyacanlar ya da mutluluklar olmuyor. Her adımını özene bözene yapmaktansa oldu bittiye getiriyorsun. Herneyse benim burada bahsettiğim aşk evliliği. Zor ve mükemmel olanı :). Öncelikle bu kişiyi buldun mu buldun ama aylar süren flört dönemi olmadan o teklifi yapamazsın (erkekler için söylüyorum). İlişkideki güveni bağlılığı, tutkuyu ve saygıyı oluşturmadan evliliğin lafının bile edilmemesinden yanayım. Bunlar da oldumu tamamdır.


 Bir yüzükle teklifini yaptın. Bu teklif bir akşam yemeğinde de olabilir sokakta yürürken de :). Kişinin ne kadar romantik olduğuna bağlı kısacası. Eveti de aldıktan sonra önce aileler tanışır. Birbirlerini evlerine davet ederler bir çay veya akşam yemek eşliğinde sohbet ederler. Birbirlerine ne kadar uyumlu olduğunu ölçerler bir nebze. Bu iş te tamamlandıktan sonra eğer iki aile de olumlu bakıyorsa sıra kızı istemeye gelir. Bu da bir sonraki yazıya kalsın.  Görüşmek üzere hoşçakalınnn.

4 Nisan 2016 Pazartesi


  TÜRKLER NASIL DÜĞÜN YAPAR?
       Kültür,  insanların birbirini anlaması ve toplumun bir düzene oturtulması için  paylaşılan bir mirastır. Her toplumun kendine ait bir kültürü vardır ve bunlar nesilden nesile aktarılır. Ne güzel de yapılır. Ne güzeldir insanların kendini yansıtan dansları, şarkıları, kıyafetleri , düğünleri aklına ne gelirse. Öğrenmek gerekmez onu zaten içinizde vardır, zaten siz onu yansıtan topraklardansınızdır bazı istisnalar dışında. Her nerede görürsen gör duygu kaplar içini çünkü senden bir parçadır o, senindir. 

      Öylesine güzel ki kültürünü yansıtmak hele de başkalarına öğretmek. Öğrenmek te güzel tabii burada sadece kendi kültürümdeki düğünler ile ilgili konuşacağım ama başka bir kültürden bir şeyler öğrenmeye de pek bayılırım. Biraz komik oluyor evet hiç aşina olmadığın bir milletin dansını etmek  ama bir o kadar da eğlendiriyor seni. İlk olarak düğünün en başından yani onay almadan başlıyoruz daha sonra nişan, sonrasında kına gecesi ve mükkemmel bir düğünle noktalıyoruz biz Türkler düğünlerimizi. Böyle kısa gibi görünür göze ama bir de telaşını o işin içinde yani hazırlık kısmında olanlara sorun. Tatlı telaşlar tabii. 

     Uzun lafın kısası burada size merak ettiğiniz o Türk düğünü konusunda içinizi aydınlatacağım bakalım Türkler ne yapar, adetleri nelerdir, kolay kız verirler mi ya da ne bileyim aklınıza ne gelirse. Hatta kendi yaşadığım şehrin danslarını da biraz olsun sizlere göstermek isterim. Biz Trakyalılar pek severiz oynamayı herkesin bildiği gibi kapı gıcırtısına başlarız :) şaka bir yana umarım yararlı bir blog olur herkes adına ya da kültür sevdalıları adına. 





 “TÜRK DÜĞÜNÜ" isimli bu blog Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu TUR 104 Türkçe II: Yazılı Anlatım dersinin projesi olarak GÜLDENİZ ÇELİK tarafından hazırlanmıştır.”