17 Mayıs 2016 Salı

                               SON ADIM: DÜĞÜNÜMÜZ

           Hadi millet düğüne gidelim.. Bildiğiniz üzere bugün düğünümüz var. Merdivenin son basamağındayız. O hazırlıklar, telaşlar derken 5 adımı geride bıraktık. En sonuncu ve en önemli adıma geldik. Tabiki hepsi birbirinden önemli ve anlamlı ama düğünün telaşı başkadır bizde. İlk olarak sizinle şu bilgiyi paylaşmak istiyorum. Hani demiştik ya nişanı kız tarafı yapar diye. Şimdi geldik erkek tarafının marifetlerini görmeye. Yani kısaca düğünü erkek tarafı yapar. Bu yüzden bir ağırlığı vardır. Oldu bittiye gelmez. Yapılıcaksa en güzelinden yapılır. Şimdi hepberaber görelim Türk Düğünü nasıl olurmuş.


Düğünden haftalar önce mi desem aylar mı bilemedin yıllar öncesinden o muhteşem beyaz "Gelinlik" dediğimiz elbise alınır. Masrafını erkek tarafı karşılar.


Yine aynı şekilde damadın takım elbisesi de alınır kızın ailesi tarafından.
Ardından yine nişanda ve kına gecesindeki gibi bir salon tutulur. Düğün davetiyeleri bastırılır. Tanıdıklara düğüne 1 hafta kala haber vermeye başlanır davetiyeler dağıtılarak.

Düğün gününden 1 gün önce kızın evi ve damadın evi balonlarla süslenir. Düğün günü geldiğinde gelin ve tanıdıkları kuaföre giderler saç yaptırmak için damat ise damat traşı olmaya gider. Ardından gelinin tanıdıkları gelinin evine, damadın tanıdıkları ise damadın evine gider. Burada Alay diye bir kısım vardır. Damat ve çevresi gelinin evinine gider arabalarla. Önce damadın annesi ve yakın tanıdıkları kızın evinin içine gider. Gelin bir odaya kapatılır ve damadın annesinin bir kısım para vermesi şartıyla kapı açılır. Gelini alırlar ve arabalara giderler. Konvoy halinde bulundukları mahallede tur atarlar, korna öttürürler. Dileyen olursa da bir yerde durup oynarlar.




Alaydan sonra herkes dağılır. Akşam için hazırlık yapılır. Davetliler teker teker düğün salonuna gelmeye başlarlar. Öncelikle müzik eşliğinde gelin ve damat dans eder ve pasta keserler ve hemen ardından takı töreni yapılır. Konuklar para asıp, altın takarlar. Bu da bittikten sonra oynamaya geçilir. Dileyen düğün sırasında nikah kıydırır, dileyen düğünden önce yapar bunu çok vakit kaybedilmesin diye. Gecenin sonuna kadar isteyenler oynarlar. Sonunda fotoğraf çekimleri olur. Mutlu çiftlerin son basamağıda tamamlanmış olur.... Düğünden sonra balayı dediğimiz tatil vardır. Çiftler önceden kararlaştırılan bir yere gidip tatil yapıp, evliliklerinin ilk günlerini yaşarlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder