8 Mayıs 2016 Pazar


                              YÜKSEK YÜKSEK TEPELERE 

          Herkese merhabalar. Bugün biraz daha geleneğe yatkın birşey yapıcağız. Bilmiyorum eğer biliyorsanız ama bizde kına gecesi diye bir olay var. Bugün biraz bundan bahsedeceğim. Şok şahane birşeydir kendileri :) . Şuana kadar 4 aşamadan geçtik geldik 5.sine. Yavaş yavaş sona gidiyoruz diyelim. Umarım şuana kadar olan Türk adetlerini beğenmişsinizdir.  Yaşayınca daha bir başka oluyor tabi. Hadi  şimdi kına gecemizi anlatmaya başlayalım. Bu da bir kutlama tarzındadır. İstersen salon kiralarsın istersen evin kapısının önünde yaparsın. Maddi durumuna bağlıdır yani. Bu günün sabahında aile yakınları kuföre gider saç yaptırmak için. Gelin de tabii ki. Gelinin saçı yapıldıktan sonra damatla beraber fotoğraf çekimine giderler. Akşam da kutlama gerçekleşir. Öncelikle misafirler gelir ve yerlerine oturur. Ardından slow bir müzik eşliğinde damatla gelin dans eder. Beraberinde oyun havalarına geçilir herkes birlikte oynar. Bi ara mola verilir ve gelin kıyafetini değiştirmeye gider. Bindallı dediğimiz geleneksel kıyafet giyilir.


 Kızlar daire olur ver 3 tur dönerler gelinle birlikte. Sonra gelin ortaya oturur bir kişi gelir ve gelinin avucuna kına yakar.

 Gelin önce avucunu açmak istemez. Damadın annesi altın takmak zorundadır ancak öyle elini açar ve kına yakılır.
 Genelde burada gelinler ağlar. Bu sırada özel bir şarkı çalınır. Adı da  ' Yüksek yüksek tepelere'. Bu işler tamamlandıktan sonra damat gelir, gelini kucaklar ve oradan ayrılır. Sonra tekrar gelirler müzik geç saatlere kadar çalar. Bu arada çok yakın olmayan konuklar teker teker evlerine gitmeye başlarlar. Geriye en yakın olanlar kalır. Onlar da biraz dans ettikten sonra kutlama biter.Düğünde görüşmek üzereeeee :) .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder